|
2a ir 4a klasių mokiniai lankėsi Tauragės raj. Norkaičių tradicinių amatų centre vykdydami Sveikatiados projekto iššūkį „Grūdiniai produktai yra sveikatai palankios mitybos pagrindas".
Vaikai susipažino su javais, turėjo galimybę iš arti apžiūrėti rugio, kviečio, miežio, avižos varpas. Vardijo iš grūdinių kultūrų gaminamus produktus, aptarė maistines savybes. Sužinojo, jog sveikiausi yra pilno grūdo ruginiai, ypatingieji laukinių kviečių speltos miltai.
Tad iš tikro bemielio duonos raugo, vandens, druskos ir pilno grūdo ruginių miltų tešlos formavo duonos kepaliukus ir papuošę kmynais, kanapių sėklomis, sėmenimis pašovė į krosnį.
Kol duona kepė, vaišinosi šeivamedžio žiedų ir raudonėlio kvapnia arbata, dainavo lietuvių liaudies dainas, klausėsi įdomių istorijų apie šv. Agotą – duonos globėją, lietuvių liaudies papročius, kurių turėdavo laikytis vaikai ir namiškiai kol duonutė kepdavo. Mokiniai sužinojo apie ilgą duonutės kelią nuo grūdo iki stalo. Namo grįžo pilni įspūdžių, parsivežė po kvapnų, šiltą duonos kepalėlį.
Nuotraukos...
|