|
Spalio 25 d. 5 – 10 klasių mokiniai dalyvavo paskaitoje „Produktų etiketės: kaip neapsigauti jas skaitant?“ Paskaitą skaitė visuomenės sveikatos biuro darbuotoja Ieva Drochnerytė.
Šiais chemijos ir perdirbto maisto pramonės klestėjimo laikais yra būtina skaityti maisto produktų etiketes. Didžiausią nerimą kelia pridėtinis cukrus, apie kurį, neskaitant etikečių, galima nė neįtarti. Rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau nei 5 šaukštelius cukraus. Bėda ta, kad jo yra daug ir visur, valgydami maistą kartais net neįtariame, kad jame yra cukraus. Tarkime, pažiūrėjus, kiek cukraus yra varškės sūreliuose, greitai paruošiamoje avižinėje košėje su priedais, duonoje ar kečupe, dingtų noras jų taip dažnai vartoti. Tačiau „Eurobarometro“ tyrimai rodo, kad kas trečias lietuvis neskaito etikečių. O jei ir skaito, tai dažniausiai vien tam, kad pasižiūrėtų jo galiojimo datą. Smagu, kad ženklinimo reguliavimas tampa vis griežtesnis, vis dėlto dauguma abejotinų pirkinių patenka į mūsų krepšelius vien todėl, kad mes skubame, tingime ar tiesiog nenorime žinoti, ką valgome. Todėl mokiniai buvo mokomi skaityti etikete, pažinti įvairius maisto priedus bei jų ženklinimus.
Mokytoja Regina Artimavičienė
Nuotraukos...
|